”Släng Inte Maten! Spara Miljön!”
Hur mycket energi tar det att framställa maten vi äter varje dag? Var kommer maten ifrån? Har vi kontroll på hur vi påverkar miljön med vårt slöseri? Vill vi verkligen veta svaren, och viktigare, vill vi ställa oss dessa frågorna? Orsaken till detta problem är överflödet vi lever i idag. Hundratusentals ton skörd förstörs varje år för att hålla priset uppe på marknaden. Om vi fortsätter på samma sätt kommer miljön att hamna i heta stolen och, bokstavligen, brinna upp.
Den huvudsakliga anledningen till att man slänger ätlig mat i Sverige är att vi inte hinner äta upp maten innan bäst före datumet som står, och litar inte på våra sinnesintryck. Vi lägger inte heller maten i burkar och sparar för att äta vid annat tillfälle. Att impuls handla är ännu en bov i det svenska sammhället. Svenskar är dåliga på matförvaring och har ofta för varma kylskåp som gör att vi slänger mat. Det finns många bovar.
Spara våra resurser: Alla råvaror som krävs för att tillverka vår mat kommer på något sätt från naturen. Vi slösar varje dag med dem. Vattnet som används till odlingarna runt om i världen kunde halveras om man inte vattnade det som ändå kommer att kastas bort. Siffrorna i Kina är ännu värre. Pågrund av deras risodlingar används tre gånger så mycket vatten. Bara ca 30% av allt ris når någonsin befolkningen. Resten försvinner, för att hålla priset på marknaden uppe.
Positivt för miljön: Genom att minska slöseriet med mat runtom i världen kan vi stoppa miljöförstörelsen. Regnskog i världen skövlas för att göra plats till plantage, plats som inte behövts om vi inte slängde så mycket mat. Alla produkter och bekämpningsmedel som används för att förbättra skörden skulle kunna sparas in, utsläpp från maskiner skulle minska, och arbetarnas hälsa skulle förmodligen förbättras.
Frågan är varför vi inte redan börjat med processen att minska slöseriet. Vår värld kanske inte är redo för en sån skillnad, men den behövs. Om vi dessutom kunde få matbutikerna att sälja mer närproduserad mat skulle miljön skyddas ännu mer.
Freganer: är folk som lever ett miljövänligt liv. De äter endast mat som andra slängt bort. De tar vårt slöseri på högsta allvar och anser att det matproducerarna gör med att sortera bort mat med minsta skavank är fel. Det moderna sammhället paketerar allt, tilloch med frukt, vilket gör det möjligt för dem att leva ett lika hälsosamt liv som oss andra.
Freganer kan konsten att bo och leva på ett miljövänligt sätt, utan överflöd, och även om man inte kan tänka sig att bli fregan bör man tänka på hur de lever sitt liv. Hur mycket mat slänger du?
Många säger att de inte har ansvaret att spara på mat, när den finns där, hur mycket vi än behöver. Matvarubutikerna, som sorterar bort 20% av all frukt och grönt som kommer, är rädda för att folk blir sjuka, och använder det som huvudsakligt argument.
En genomsnittig familj i Sverige slänger var fjärde matkasse som köps hem. De siffrorna må vara skrämmande, men de stiger. Man har i studier sett att det som slängs mest är grönskaker och potatis, ris och pasta. Det är matvaror som är svåra att mäta mängd i. 1 miljon kilo ätbar mat slängs varje år i Sverige. Energin som används för att framställa den skulle kunna ge en mindre stad enegi i ett år.
Varför slänger du maten? Har vi i de bättre ställda länderna inget ansvar för vår konsumptions påverkan på miljön? Vi bör spara rester och lära oss att handla vad vi behöver, inte mer. Vi kanske inte ska bli freganer, men vi bör spara på våra resurser och vara försiktiga med hur vi behandlar miljön. Vi bör inte slänga maten, vi borde spara på miljön.
/Evelina